Zbyněk Stanjura v rozhovoru na ČRo

a samozřejmě došlo i na WFT. Jana Klímová na něj byla hodná. Akceptuje křivé odpovědi a nechá viditelné lhaní ministra být.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/odmenovani-lidi-placenych-statem-se-musi-dramaticky-zmenit-planuje-ministr_2409101200_jaf

K tomu dám jen dvě poznámky:

Ohledně mimořádných nákladů energetické krize je ministr varietní žonglér. V listopadu 2023 a až do července 2024 tvrdil opakovaně a veřejně, že čísla jsou srovnaná. Najednou uvažuje, zda dividendu za rok 2022 započítat či ne, a pokud započítat, tak že se podle neexistujících předpisů objevují další náklady krize. Nejsou pro něj směrodatné ani údaje z NRR, která jasně říká, že rokem 2024 jsou náklady energetické krize pokryté. Pan ministr už patrně jen spoléhá na komplikovaný přístup poškozené strany k soudním sporům. Moc dobře ví, že jejich důsledky pro daňové poplatníky ho ve funkci nezastihnou.

Budeme to opakovat do omrzení. Žádné mimořádné zisky v ČEZ nyní nejsou. Lze snad jako měřítko vzít roky 2018 až 2021 a mimořádné zisky označit tak, že vše nad +20% nad průměrem těchto let ve srovnání se zisky 2023-2025 je mimořádný zisk? Takto by se ČEZ ze 60% daně už nikdy nevyhrabal. Ta daň se sama nevypne!!! Proč? Protože, a pomiňme inflaci 30%, která mezitím nastala, cena povolenky CO2, která určuje cenu elektřiny na jednotném EU trhu mezi dneškem a průměrem let 2018 až 2023, vystoupala o 600+% a zvýšila tak cenu elektřiny a zisky výrobců bezemisní elektřiny, což je žádaný efekt transformace evropské energetiky, který pan ministr buď vůbec nepochopil, ale spíše pochopil a cíleně takto poškozuje jednu jedinou společnost a to domácí, státem ze 70% vlastněný ČEZ!